Trafikte Sergilenmesi Gereken Tutum ve Davranışlar
İnsanların sağlıklı yaşama hakkı çok değerlidir. Bu nedenle güvenliğin sağlanması, hayatın her alanında olduğu gibi trafikte bulunan herkes için yaşamsal düzeyde önemlidir. Trafikte uyulması gereken kanunlar adaletin sağlanması için konulmuştur. Bu anlamda duyarlı davranarak trafik kurallarına uymak bir insanlık görevidir. Trafik, ulaşım yollarının yayalar ve her türlü taşıt tarafından kullanılmasıdır. Trafikte uyulması gereken kurallar yasaklarla belirlenmiştir. Trafik kuralları insanların can ve mal güvenliğinin korunması için vardır. İnsanların yanlış tutum ve davranışları trafik kazalarında en önemli paya sahiptir. Sürücünün algılama ve karar verme yeteneği, yayalar ile diğer sürücü ve yolcuların hatalı davranışlarından olumsuz etkilenerek kazalara yol açabilir. Buna karşın trafikte yapılan hataların zamanında fark edilmesi ve duyarlı davranılması, riskleri azaltarak trafik kazalarını önleyebilir. Trafikte yazılı kurallar dışında uyulması gereken davranışlar vardır. Örneğin yaya, sürücü ve yolcuların birbiriyle yardımlaşmaları, trafikte sabırlı, saygılı, nezaketli, fedakâr olmaları; hatalı davranışlara karşı hoşgörülü davranmaları trafiğin düzenli ve güvenli akışını olumlu yönde etkiler. Güvenli ve düzenli bir trafiğin sağlanmasında insanların birbirine karşı sorumlu, duyarlı, uyumlu olması ve birbiriyle yardımlaşması gerekir. Bireylere saygılı davranılmalı, hoşgörülü olunmalıdır. Olaylara aşırı tepki gösterilmemeli, asabi, bencil, kaba ve saldırgan davranışlardan kaçınılmalıdır. Bu tip olumsuzluklar yaşandığında asla tartışmaya girilmemeli ve olumsuz davranışlarda bulunanlar kibarca uyarılmalıdır. Sorunların konuşarak çözülememesi durumunda çözüm sağlamak amacıyla en yakın güvenlik kuruluşuna ya da trafik zabıtasına başvurulmalıdır.
Trafik kuralları bireylerin en doğal hakkı olan can ve mal güvenliğinin sağlanması için konulmuştur. Bu kurallara uyulması sonucunda yaşanan trafik kazaları can ve mal kaybına neden olur. Kazaya uğrayan kişi yaralanabilir ya da hayatını kaybedebilir. Kaza sonucunda psikolojik yönden sağlığı bozulur. Ekonomik yönden zarara uğrar. Böyle bir durumda birey hakkı yenmiş olur. Ölüm durumunda yaşama hakkı elinden alınır. Trafik kazaları toplum hakkının yenmesine neden olur.
Çünkü kazalar sonucunda araçların, trafik işaretlerinin, yolların zarar görmesi ülke ekonomisine ek yük getirir. Bunların tamiri için ayrılan bütçe, harcanan zaman ve iş gücü ekonomik kayıplara neden olarak toplum hakkının yenmesine yol açar. Kazaların olmaması durumunda bunlara ayrılan bütçe yeni okul, hastane, yol, köprü vb. yapımı için kullanılarak ülkemizin refahı için harcanabilir.
Kazalardan dolayı yol kenarlarındaki ağaçlar, bitki ürtüsü zarar görür. Araçlardan akan benzin, yağ vb. maddeler çevre kirliliğine yol açar. Bunun sonucunda çevre kirliliği meydana gelir.
Birey, yaşama, toplum ve çevre hakkının yenmemesi için trafik kurallarına ve bununla ilgili kanunlara uymalıdır.