Trafik Kazalarının Birey ve Toplum Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Yük ve insan taşımacılığının hızlı ve verimli gerçekleştirilmesini sağlayan motorlu taşıtlar, insan hayatını kolaylaştırdığından toplumsal yaşamda önemli bir yere sahiptir. Toplumsal ve ekonomik gelişime önemli katkılar sağlamakla birlikte, artan motorlu taşıtların dikkatsiz kullanımı, trafik kazaları yaşanması sonucunda kara yolları üzerinde can ve mal kaybına neden olur. Bu kazalar sonucunda pek çok insan yaralanabilir, hayatını engelli olarak sürdürmek zorunda kalabilir ya da hayatını kaybedebilir.
İnsanlar trafik kazaları sonucunda uzun süreli fiziksel ya da psikolojik sorunlar yaşayabilir ve sosyal yönden etkilenebilir. Fiziksel yönden yaralanmalar sonucunda baş, bel, kas ağrıları, sindirim sorunları, iştahsızlık ve diğer sağlık sorunları ya da ölümler olabilir. Trafik kazalarından sonra kişinin başkalarına bağımlı yaşamasını gerektiren engellilik durumu da yaşanabilir.
Trafik kazalarının sonrasında kazaya karışanlarda ya da onların yakınlarında trafiğe çıkmaktan korkma, öz güven kaybı, uykusuzluk, asabiyet, hınç alma duygusu gibi psikolojik sorunlar görülebilir. Bu psikolojik rahatsızlıklar trafik kazası yaşayanların kendileri ya da yakınlarında uzun süreli veya kalıcı olabilir, tıbbi tedavi gerektirebilir.
Trafik kazaları, bedensel ve ruhsal yönden yarattığı sorunlardan dolayı toplum yaşamını da direkt etkiler. Örneğin küçük bir dikkatsizlik sonucunda meydana gelen bir trafik kazası, bir veya birçok kimsenin ölümüne neden olabilir. Bir ölüm, bir ailenin yıkımına yol açabilir. Trafik kazasında anne babasını, çocuklarını, akrabalarını kaybeden insanların ruhsal sorun yaşaması ve bunu içinde bulunduğu topluma yansıtması kaçınılmazdır. Bu durum toplum sağlığını bozar. Geride kalan insanların yaşadığı sorunlar toplumsal yaşamın geri kalmasına, gelişmemesine yol açar. Trafik kazası geçiren kişilerin topluma tekrar kazandırılması amacıyla yapılan rehabilitasyon hizmetleri bu sorunların aşılmasında önemli yer tutar.
Yarattığı sonuçlardan dolayı trafik kazaları o toplumda yaşayan herkesin sorunudur. Trafiğin ve toplumsal yaşamın uyum içinde sürdürülmesi uygarlığın önemli ölçütlerindendir. Düzenli ve güvenli bir trafik ortamının oluşması, toplumun uygarlık düzeyi açısından belirleyicidir. Bu nedenle tüm vatandaşların birer vatansever olarak trafikte sorumluluk duygusuyla ve duyarlı davranması gerekir.