Toplu Taşıma Araçlarında Uyulması Gereken Kurallar
Toplu taşıma araçlarında sürücü ve yolcuların kusurlu davranışları trafik kazalarına yol açabilir.
Sürücülerin yorgun, uykusuz ya da alkollü olması, dikkati azaltacağından kazalara yol açar. Bu tip durumlarda sürücüler araç kullanmamalıdır. Uzun süre araç kullanmak yorgunluğa neden olur. Sürücüler, araç kullanırken yorgunluk hissettiklerinde taşıt kullanımına mutlaka ara vererek dinlenmelidir. Trafik ışıklarına, trafik işaret ve işaretçilerine uymaya özen göstermeli, öndeki araçları geçmek için hatalı sollama yapmamalı ve aşırı hızdan kaçınmalıdır. Yolun bozuk, görüş mesafesinin az olduğu gece ya da sisin ve yağışın yoğun olduğu durumlarda araçlarını yavaş sürmelidir. Bakımı tam yapılmamış araçlarla trafiğe çıkmamalıdır. Yayaların olabilecekleri yerlerde özellikle daha dikkatli araç kullanılmalıdır. Sürücüler araçlarını, gidiş yönlerine göre yolun en sağ kenarında durdurmalı, kapılarını araç durduktan ve aracın sağını kontrol ettikten sonra açmalıdır. Yolcularını aracın sağından indirip bindirmeli, araç kapılarını kapattıktan sonra hareket etmelidir. Yolcu bindirme ve indirme işlemini sadece kendilerine ayrılan duraklarda yapmalıdır.
Sürücüler, trafiğin güvenli ve düzenli olması, kamunun rahat ve huzuru için seyir hâlindeyken yanlış davranışlardan uzak durmalılar. Bunun sağlanması amacıyla araç sürücülerinin tedbirsiz ve saygısız araç kullanmaları, kara yollarında yayalara su, çamur vb. sıçratmaları, pet şişe, kâğıt vb. çöpleri araç dışına atmaları ve dökmeleri, trafikteki kişileri korkutmaları, şaşırtmaları yasaktır. Sürücülerin keyfi veya kasıtlı davranışlarda bulunarak yaya ve araç trafiğinin güvenliğini ihlal etmesi veya tehlikeye düşürmesi de yasak kapsamındadır. Yasalara göre sürücüler, araçlarında seyir hâlindeyken cep ve araç telefonu gibi haberleşme cihazlarını kullanamazlar. Ancak zorunlu hâllerde, cep veya araç telefonlarını ellerine almadan kullanım imkânı sağlayan, taşıtlarına monte edilmiş özel cihazlar aracılığıyla telefon konuşması yapabilirler.
Sürücülerin; ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarının bulundurulması ve kullanılması konusunda da bazı yasaklara uymaları zorunludur. Bu tip cihazların taşıtlarda kullanımıyla ilgili yönetmelik şartlarına ve ilgili kanun hükümlerine uygun olarak bulundurulması, kullanılması, gerekli görülenler için izin ve ruhsat alınması zorunludur. İzin ve ruhsat alınmadan araçlarda bulundurulan veya kullanılan bu tip cihazlar yetkililerce söktürülür.
Sürücüler tarafından uyarı işareti olarak kullanılan korna vb. ses cihazlarının kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde gereksiz veya gereğinden uzun ve ayarsız olarak kullanılması, şehir içinde havalı klakson kullanılması yasaktır. Yasak olan bu cihazlar ilerisi görülemeyen, kavşak, dönemeç ve tepe üstü gibi yerlere yaklaşırken gelişini haber verme, yol ve trafik durumunun gereğine göre kara yolunu kullananları uyarma ve geçme hâlleri dışında kullanılamaz. Ayrıca sürücülerin geçiş üstünlüğüne sahip araçlarda bulundurulması gereken cihazları diğer araçlara takarak kullanmaları da yasaktır.
Toplu taşıma araçları yolcuların güvenli, ekonomik ve rahat yolculuk yapmasını sağlar. Bu araçların kullanımı, trafiğe katılan özel taşıtların azalması sonucunda çevre kirliliğini önler. Ancak toplu taşıma araçlarında uyulması gereken bazı kurallar vardır.
Yolcular, toplu taşıma, özel servis gibi taşıtlarda seyahat süresince belli kurallara uyarak kendilerinin, sürücülerin ve diğer yolcuların güvenliğini tehlikeye atacak davranışlardan kaçınmalıdırlar. Araçlara binmek için durakta beklemeli, diğer bekleyenlere saygı göstererek düzenli bir şekilde sıraya girmelidirler. Taşıt durmadan taşıta binmeye ve taşıttan inmeye çalışmamalıdırlar. Taşıtlara biniş ve taşıtlardan inişlerde düzenli davranmalı, zaman kaybının ve olası bir trafik kazasının önlenmesine yardımcı olmalıdırlar. Duraklar dışında toplu taşıma aracına binmek ve araçtan inmek konusunda sürücüyü zorlamamalı, yanında fazla yük ve bagaj bulundurmamalı; patlayıcı, yanıcı maddelerle araca binmemelidirler. Yolcular oturarak yolculuk etmeli, taşıttan inecekleri durağa varmadan önce iniş kapısına yönelmeli ve taşıt durakta durduktan sonra inmelidir. Yolcular, sürücünün dikkatini dağıtacak, araç kullanmasını engelleyecek ya da güçleştirecek, diğer yolcuları rahatsız edecek ve tehlikeye düşürecek davranışlardan kaçınmalıdırlar. Taşıtların kapı ve pencerelerinden el, kol veya başlarını çıkarmamalıdırlar. Toplu taşıma araçlarında gebe, çocuklu, gazi, yaşlı veya engelli yolculara yer vermeli, iniş ve binişlerinde onlara yardımcı olmalıdırlar. Toplu taşıma araçlarının dış ve iç boyalarına, koltuklarına, camlarına zarar vermemeli ve zarar verenleri kibarca uyarmalıdırlar.