Güvenli İlk Yardım İçin Alınması Gereken Önlemler ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
İlk yardımcı kendisinin, hasta ya da kazazedenin ve çevredeki insanların can güvenliğini sağlamak için olay yerinde gerekli önlemleri almalıdır. Ancak öncelikle kendi can güvenliğini sağlamalıdır. Üzerine fark edilmesini kolaylaştıran açık renk, mümkünse yansıtıcılı bir giysi giyinmelidir.
Genel olarak alınması gereken önlemlerden en önemlileri olay yerini hızla değerlendirmek ve tekrar kaza olma riskine karşı olay yerinde önlem almaktır. Olay yerindeki iz ve delillerin korunması sağlanmalı, ortamda gerginlik ve çatışmaya yol açabilecek davranışlar engellenmelidir. Olay yerinde hasta veya kazazedeye ilk yardım yapılmasını güçleştirebilecek ya da engelleyebilecek kalabalık ve meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır. İlk yardımcı olay yerini değerlendirirken oradaki hasta veya kazazede sayısını ve bedensel problem türlerini belirlemelidir. Kanamalı hasta veya kazazedeye müdahale ederken hepatit B-C, ve AIDS gibi hastalıklardan korunmak için mutlaka tıbbi eldiven giyinmelidir. Hasta ya da kazazedeyi çok zaruri olmadıkça yerinden kımıldatmamalıdır. Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde kalmalıdır.
İlk yardımcı tarafından alınması gereken önlemler olayın gerçekleşme biçimine göre değişir. Durum deprem, sel, çığ düşmesi gibi bir doğal afetse bu olayın sonlanması beklenmelidir. Trafik kazası ise kazaya uğrayan aracın kontak anahtarı kapatılmalı, el freni çekilmelidir. Araç LPG ile çalışıyorsa tüpünün vanası kapatılmalıdır. Araç mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalıdır. Aracın tekerleklerinin ön ve arkasına tekerlek takozu, taş vb. cisimler konulmasını sağlamalıdır. Aracın çevresinde sigara içilmesine izin verilmemelidir. Olayın gerçekleştiği yer, başkaları tarafından görülür şekilde işaretlenmelidir. Kaza yerine diğer araç sürücülerini yavaşlatmak ve olası bir kaza tehlikesini önlemek için uyarı işaretleri yerleştirilmelidir. Bu amaçla üçgen reflektörler kullanılmalıdır.
Olay gaz kaçağından kaynaklanıyorsa gaz tüpünün vanası kapatılmalıdır. Olayın gerçekleştiği ortam havalandırılmalıdır. Kıvılcım oluşturarak patlamaya neden olabileceğinden ışıklandırma ya da çağrı araçları kullanılmamalıdır.
Olay elektrik kazası ise güç kaynağı ile temasta olan kişiye dokunulmamalıdır. Elektrik sağlayan güç kaynağı kapatılmalıdır. Güç kaynağını kapatmak mümkün değilse kazazede akım geçirmeyen tahta, plastik gibi malzemeler kullanarak akımın olduğu yerden uzaklaştırılmalıdır. Bunların mümkün olmadığı durumlarda profesyonel ekip beklenmelidir.