Dış Ülkelerden Alınmış Olan Sürücü Belgeleri
İkili ve çok taraflı anlaşma hükümleri saklı kalmak üzere Türk vatandaşlarının dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleriyle ülkemizde araç kullanabilmeleri için uymaları gereken esaslar şunlardır:
• Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren en fazla 1 yıl araç kullanabilir.
• Türkiye’de 6 aydan fazla bulunanlar, araç kullanırken sürücü belgelerinin, dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış Türkçe tercümelerini sürücü belgesi ile yanlarında bulundurmak zorundadır.
• 1 yıl sonunda Türkiye’de araç kullanabilmek için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesiyle değiştirilmesi gereklidir.
Ülkemizdeki sürücü belgeleriyle değiştirilen dış ülkelerden alınmış sürücü belgeleri ilgili ülkeye gönderilir.
Sürücü belgesi sahibi ikametgâh adresini değiştirdiyse bu durumu değişiklik tarihinden itibaren 30 gün içinde belgeyi veren tescil kuruluşuna bildirmekle yükümlüdür.
Karayolları Trafik Kanunu’nca trafiğe çıkan her araca zorunlu mali sorumluluk sigortası (zorunlu trafik sigortası) yaptırılır. Bu sigorta, araçların karıştıkları kazalarda karşı tarafa verilen zararı aracın kusuruna bağlı olarak belirli bir oranda karşılar. Ancak sigortanın yapıldığı aracın zararını karşılamaz. Her araç sahibi, bu sigortayı süresi sona ermeden uzatmak zorundadır. Zorunlu mali sorumluluk sigortası olmayan araçlar trafikten men edilir. Kanuna göre zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi her zaman araçta bulundurulmalı ve yetkililerce istenildiğinde gösterilmelidir.
Kasko sigortası ise araç sahibinin kendi aracını; kaza, yanma, çalınma, terör saldırıları, doğal afetler vb. durumlarda oluşabilecek zararları karşılayabilmek için güvence altına almayı sağlar. Sigorta şirketleri aracılığıyla isteğe bağlı olarak yapılır. Kasko sigortasını yaptırmak zorunlu değildir.